Design Thinking

Design Thinking

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Berghs School of Communication
Kurslängd: 3 dagar
https://www.berghs.se/kurs/design-thinking-professional-dagtid/

Design Thinking ger några verktyg och modeller som hjälper dig att förfina din kommunikationsförmåga och problemlösningskompetens. Den hjälper dig att tänka kreativt genom att följa de tre huvudstegen,
1- Förstå utmaningen vi står inför
2- Utforska genom att samla information, generera, utvärdera och testa olika idéer och lösningar
3- Göra/utföra, implementera idéer och utvärdera den nya lösning vi kom fram till.

Digital transformation och automatisering ger företag nya möjligheter som samtidigt framkallar nya användarbeteenden vilket ökar kraven på ledarnas kommunikations- och kreativa problemlösningsförmåga. En stor del av utbildningen Design Thinking handlade just om kommunikation. Vi fick även lära oss hur man håller kreativa workshops med ett par real case studies.
 

Fördelar:

Design Thinking har hjälpt mig att utveckla mina ”soft skills” inom kommunikation och kreativ problemlösning. Kursen har också hjälpt mig bli en ännu bättre ”lyssnare” och hur jag håller kreativa workshops och möten med mina anställda/kollegor/klienter.
Design Thinking är något du kan använda dagligen. Du får ett verktyg som kan användas på jobbet, hemma eller var som helst. Kursen lär dig hur du kan analysera och tänka kreativt för att lösa den utmaning du står inför.
 
Välbeprövade modeller
Några delar (modeller) av kursen var väldigt lik de modeller som ingick i kursen Professional Coach (nuvarande namn: ”Katalyserande Coachning”) på Gothia Akademi. En modell jag fick för att lösa ett case study i kursen AI for Operative Leaders hos Svenska AI Akademin påminde mig om ”Design thinking map”, se bilden.

Det var en relativt lätt och spännande kurs för egen utveckling som hjälpte mig att tänka kreativt och systematiskt på samma gång. Kursens tre steg ”förstå , utforska och göra/utföra” låter självklara, men i verkligheten, med all stress, hög fart, deadlines osv, är det lätt att man hoppar över något av dessa steg och då får man sällan en bra, lönsam och hållbar lösning.
 

Nackdelen med kursen:

De flesta av deltagarna i min grupp var från Mediebranschen. Vissa delar av kursen/exempel/sidokonversation var inte så relevanta för mig, som ekonom.
Men det är egentligen inte så konstigt eftersom kursen var på Berghs School of Communication. Vissa delar var också lite repetition för mig som har gått utbildningen Professional Coach och NLP Business Practitioner hos Gothia Akademi.
Kursen var på tre heldagar. Med de förkunskaper jag hade, skulle det räckt med en dag.
 

Mitt tips

Om du vill utveckla dina soft skills inom kommunikation, grupp- och workshopsledning då kan jag rekommendera denna kurs. Men gör inte som jag, att du går både Coachning och Design Thinking. För dig som ekonom ger båda kurserna i princip samma resultat.

Läs mina recensioner av kurserna Coachning och NLP för att få några idéer om vilken kurs som passar dig bäst. (Kommer snart)

Design Thinking Model

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us

Follow Us

Join Our Newsletter